Interviu #2: Creativitate în organizarea de evenimente
Anca Ghinea, Kreatoria.ro

Am o sensibilitate aparte pentru conținutul creat din suflet, autentic, prin care simți că te conectezi instant cu creatorul, cu valorile, idealurile și opiniile lui. Citind un astfel de conținut am ajuns s-o cunosc pe Anca Ghinea, Creative Director, trainer, scriitor și owner al Kreatoria.ro, o făuritoare a creativității, o sursă de inspirație și o persoană minunată. Am întrebat-o despre creativitate în organizarea de evenimente, despre cum crede ea că stă treaba cu creativitatea asta în general, dar mai ales în acest domeniu.

Cum definești creativitatea?

Anca: Creativitatea este o resursă interioară care ne ajută să funcționăm în lumea mare exterioară. Într-un ocean, într-o furtună, într-o lume care se schimbă radical, așa cum se întâmplă acum, să-ți accesezi creativitatea este aproape o obligație, decolând direct din stadiul de manifest de supraviețuire.
Pentru mine, a fost, încă de mică, o formă puternică de manifestare, o formă de exprimare a cum simt, cum gândesc și cum sunt pe dinăuntru, dar și cum pot contribui la această lume în care trăim.
Pot răspunde complet la întrebare, reluând, pe scurt, cronologic, pașii importanți pentru mine în călătoria creativității: la 3 ani îi dictam mamei o scrisoare, pe plajă. Mama a scris-o cu o cariocă verde… ce avea, și ea, draga de ea, la îndemână prin geanta estivală. Atunci am simțit bucuria de a aduce cuvinte, trăiri împreună. M-a marcat acel lucru pentru ca am integrat în mine sentimentul și l-am purtat și tot îl port prin buzunarele sufletului.
În clasa a II-a, ni s-a dat, așa cum se spunea atunci, o compunere. Îmi amintesc, de parcă ar fi ieri cât de fericită eram, scriind! Ce satisfacție a lucrului bine făcut am avut! Nu am să uit nici cum am alergat a doua zi spre școală, fluturându-mi ciucurașii de la șosetele până la genunchi. Știam că am făcut ceva extraordinar, eram încântată. Și așa a fost.
Până astăzi, starea pe care o am când creez este indicatorul principal pentru un proiect. La 14 ani, mânată de un curaj fantastic, am bătut la ușa redacției din localitate și le-am zis așa: eu vreau să scriu. Am trecut prin câteva teste și apoi din clasa a IX-a până în a XII-a am scris acolo și nu numai. Practic, în fiecare duminică mergeam spre redacție, ca și cum aș fi mers la un job, manifestând creativitate, responsabilitate, asumare, bucurie. Mi-a prins foarte bine. La 17 ani, câștigând cel mai mare concurs de creație din acele vremuri, mi-a fost propusă lansarea cărții mele, ceea ce m-a onorat, pentru că a fost un eveniment reușit. Apoi am luat drumul publicității, televiziunii, comunicării cu rezultate naționale și internaționale.

Vreau să fac câteva precizări: eu sunt un creator adaptat și aplicat lumii în care trăim, nu sunt un creativ boem, visător! Așadar în cursurile, în training-urile, webinar-iile sau în cadrul consultațiilor mele (de creativitate în business sau de creativitate ca mod de viață) aduc în centru creativitatea aplicată, cu accent pe rezultate și beneficii. Anul acesta, am fost acceptată ca speaker pentru Creativity Conference, USA cu o prezentare exact pe tema creativității aplicate și a stării creative în viața noastră. Altfel spus, acțiuni, nu vorbe!

Nu poți defini creativitatea decât în raport cu ceea ce produce în viața ta. Ai o viață pe care o trăiești mai frumos, mai special, mai onorant decât acum ceva vreme, ai o vocație pe care o hrănești cu activități antrenante, originale, inedite, ai o familie/prieteni cărora le aduci frumosul în viața lor? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le-aș lansa celor care citesc interviul și care pot propune și ei o definiție mobilă a creativității.

Creativitate în organizarea de evenimente

De unde crezi că vine ea?

Anca: Oamenii sunt creativi, așadar, Ea, Creativitatea, nu vine de undeva, ci pur și simplu trebuie descoperită în noi. Nimeni nu îți inserează creativitate în tine, decât cu acceptul și mai ales, cu participarea ta directă. Chiar și un trainer, chiar și un coach, un consilier… el te ghidează, nu realizează în locul tău! Eu ofer instrumente, tehnici, soluții, strategii, ghidez, însoțesc. Dar nu pot realiza drumul în locul acelei persoane, de aceea, e important ca progresul să fie responsabilitatea și a celui care ghidează, dar și a celui ghidat.

Crezi că, așa cum se spune, creativitatea poate fi „învățată”?

Anca: Totul se învață în viață. În orele în care îi consiliez fie antreprenori, fie pur și simplu pe cei cu suflet creativ, aduc multe tehnici, dar și exerciții pentru identificarea creativității interioare.
Pentru cei mai avansați, deja lucrurile stau altfel. Este vorba de o observare a progresului creativ, de o analiză a rezultatelor concrete, de lucrul cu temerile inerente ale unui creativ: pagina albă, curajul de a-ți expune munca, forța de a accepta un blocaj și apoi de a ieși din el. Așadar, da, se învață, și de mulți ani de zile, atât prin www.kreatoria.ro cat si prin tot ceea ce realizez (articole, training-uri, consultații) ofer suport în a învață și manifesta creativitatea în carieră, în business, în activitățile creative. Îi invit pe cei care citesc aceste rânduri și care își doresc un antrenament creativ, să-mi scrie pe pagina Kreatoria https://www.facebook.com/kreatoria.ro/ și le pot oferi un sfat, o îndrumare. Tot prin site-ul dedicat creativității ofer exemple, instrumente pentru a înțelege procesul creator. Sunt un creator care conectează cu ușurință și implicare, de aceea pe site-ul meu aduc oameni din diferite domenii, evidențiind un pilon principal al creativității: Creativitatea NU se manifestă doar în industriile creative.
În același timp, militez și pentru corectitudinea creativă. Este cumplit cum se fură ideile, expresiile, activitățile. Nu te poți numi creator, dacă furi. Asta e prima regula a creativității: onestitatea în originalitate.
Munca mea în slujba creativității nu este de azi, de ieri, ci de aproape 20 de ani, am găsit în arhiva mea personală articole cu o vechime de 2 decenii… tocmai pe subiectele de mai sus.

Care sunt sursele creativității tale?

Anca: Inspirația vine din ceea ce trăiesc sau din ceea ce îmi doresc să trăiesc. În același timp, învăț mereu, mă înscriu la cursuri. Sunt un creator modern care vrea să știe cât mai multe, fără a pierde din A Fi. Apoi, discut cu alți creatori din diferite colțuri ale lumii. Lumea e un sat mic, deși ne pare atât de mare.

Creativitate în organizarea de evenimente

Ce faci atunci când te blochezi?

Anca: Accept, analizez blocajul (dacă este blocaj) și apoi găsesc metoda potrivită să ies. De cele mai multe ori, nu mai este un blocaj consistent, ci sunt doar urme de oboseală pe care le tratez cu scurte călătorii, plimbări în noile condiții de siguranță.

Am trăit și ani întregi de blocaj. Știu cât de cumplit, de dur și de chinuitor este să nu poți să te exprimi creativ. După moartea mamei mele, au fost ani în care am reușit să scriu doar în modul publicitar: scurt, la obiect. Și în jurnalul meu, ceea ce era ca o formă personală și autoimpusă de terapie. Determinarea este foarte importantă pentru un Creator cu C mare. Astfel, cu pași mai mici sau mai mari, am reușit să ies din blocaj și să realizez câteva lucruri minunate.

Cum crezi că se manifestă creativitatea în organizarea de evenimente? Care crezi că e rolul ei principal în acest domeniu?

Anca: Am lucrat ani de zile în departamentul de creație, fiind responsabilă de conceperea de evenimente creative pentru branduri sonore, pe bugete la extrem-fie uriașe, fie timide! Știu ce înseamnă sa aduci elementele diferențiatoare, ce înseamnă să construiești o poveste în care să-i faci actori, nu spectatori pe invitații la eveniment. De la festivaluri la organizări de mari training-uri pentru corporații, toate acestea se pot distinge prin două condiții: impecabilitatea ideii și a execuției.

Cum se manifestă creativitatea în situațiile de criză? Cum ne poate ajuta ea într-o situație limită?

Anca: Într-o situație de criză este importantă strategia, capacitatea de a privi creativ unde și cum vei trasa o nouă viață produsului/companiei tale. Observ multe discuții în grupuri despre canalele care sunt cele mai eficiente pentru promovare. Ori discuția principală este cea care aduce claritate în ceea ce vrei să transmiți. Așadar, în situațiile de criză, creativitatea ne ajută sa găsim mesajul-umbrelă clar, corect, elegant, relevant, tonul potrivit și apoi canalul adecvat maximizării rezultatului. Sigur că apoi adaptăm textul în funcție de canal, dar ceea ce vreau sa transmit este: să nu fim forme fără fond.

Ai câteva tips & tricks de creativitate pentru organizatorii de evenimente?

Anca: Pe lângă cele de mai sus, propun continuarea mixului offline&online, iar unde merge totul migrat în online (cursuri), organizatorii să realizeze arhitectura necesară pentru acest lucru. În același timp, sunt indicate: comunicarea consistentă pe Facebook, Instagram, realizarea unei campanii de brand sau realizarea unei campanii pentru o anumită cauză. Și mai ales să aibă în vizor întrebarea: ca organizator de evenimente (online, offline), ce aduc valoros celor cărora mă adresez? Realizați comunități, comunicați, povestiți despre greutățile, dar și despre reușitele voastre. Într-un mod creativ, integru, autentic.

Sursă foto: arhiva personală

Despre Anca Ghinea

Anca este un promotor al creativității, văzută ca ingredient magic al brand-urilor puternice. Îi place să învețe și să crească mereu. Misiunea ei este să inspire pasiune pentru creativitate și inovare.

Kreatoria.ro este povestea unei călătorii prin viață, cu seninătate, bucurie și inspirație; o pledoarie pentru arta trăitului creativ, o invitație la explorare interioară și la cultivarea talentului. În fiecare zi, putem să descoperim căi de a trăi minunat și căi de ne exprima. Kreatoria.ro crede că toți oamenii au o doză de creativitate. Și nu doar în sensul clasic. Ci și în acela de a găsi soluții, de a ne manifesta, de a avea o viață frumoasă. Creativitatea mai înseamnă și amprenta pe care o lăsăm prin lume. 

Accesând Kreatoria.ro, vei descoperi o oază de idei. Oameni creativi care îți spun cum atrag ei muzele, unde își notează ideile, cum creează.

Creativitate în organizarea de evenimente
Anca Ghinea

Creative Director, Owner Kreatoria.ro

Etichete: , , , ,

Leave a Reply